Kenttätöiden suunnittelua
Home » Suunnittelu  »  Kenttätöiden suunnittelua
Kenttätöiden suunnittelua

Aika kulkee ku elukka! Paljon on viime postauksesta ehtinyt tapahtua. Suunnitelmia, suunnitelmia, haaveilua ja lisää suunnitelmia. Lupasin viimeksi koota tähän asti oppimaani. Siis suoraan asiaan, mitä on tähän asti jäänyt käteen tutkimushankkeen suunnittelusta:


Aika. Sitä ei voi olla liikaa. Kaikki voi tuntua päässä selvältä, mutta kun haavekuvan pilkkoo yksityiskohtiin ja käytännön ratkaisuihin, tajuaa kuinka paljon on mietittävää, jotta kaikki onnistuu.


Iso kuva. Tärkeää ottaa isot linjat haltuun. Missä mitataan (mittauspisteiden valinta), kuinka paljon mitataan (määrä) ja miten mittaukset tapahtuu yleisellä tasolla (liikkuminen tutkimusalueella). Ison kuvan hahmottaminen ensin haaveissa ja sitten paperilla laskeskellen on ensiarvoisen tärkeää, jotta mittaukset konkretisoituvat. Tärkeää tämän jälkeen on tajuta mihin pystyy, mikä on mahdollista ja mitkä ovat omat fyysishenkiset voimavarat suorittaa kenttämittaukset kunnialla maaliin. Kisaväsymykselle mittauskauden puolivälissä ei ole sijaa.


Pieni kuva. Miten mittaukset käytännössä tapahtuvat yksityiskohtia myöten. Mittausinstrumenttien käyttö, maastossa liikkuminen, muuttuvat olosuhteet. Miten mittauspisteille liikutaan ja paljonko se vie aikaa ja voimia. Miten mittaukset suoritetaan maastossa erinomaisella tarkkuudella ja toistovarmuudella. Ja AINA alati muuttuvat olosuhteet. P*skan sään päiviä pitää varata. Mitä tapahtuu jos joku laite hajoaa? Aina varasuunnitelma.


Järjestelmällisyys. Kaikista suunnitelmista hyvät muistiinpanot. Tärkeää miettiä miten kerätty aineisto tallennetaan. Etenkin suurien datamäärien kanssa kenttäkauden jälkeen aika kuluu muuten hemmetisti hukkaan samaan työhön, jonka olisi voinut tehdä jo dataa tallentaessa. Mittausten aikataulutus ja järjestelyt sekä muiden hankkeessa työskentelevien perehdytys ja tarkka informointi.


Tukijoukot. Yksin on vaikea rämpiä välillä eteenpäin. Suunnitelmista jutteleminen kollegoille ja läheisille voi avata aivan uusia näkökulmia. Eli palavereita ohjaajien kanssa ja vapaata visiointia kavereiden kanssa. Tällä voi välttää monta suden kuoppaa, kun saa muilta kommenttia ja kysymyksiä..miten olet tuon ajatellut hoitaa? Oletko miettinyt tuota? Entä jos käy näin?


“Know yourself and you will win all battles”
 ―  Sun Tzu