MIKÄ HOMMA!?
Home » Hullu homma  »  MIKÄ HOMMA!?
MIKÄ HOMMA!?

Ensimmäiset työviikot kuluivat projektin käynnistämisessä, mikä käytännössä tarkoitti pitkiä päiviä ja öitä pitkin mehtiä ja järviä ravatessa sekä paljon käytännön suunnittelemista. Kaikkien järvien ja virtavesien läpikäynti, joissa mittauspisteiden määritys, lämpötila- ja paine-antureiden asennus, termistoriketjujen laitto, Lauhan ja Hannan työhön perehdytys. Ja tottakai kaluston testailua ja kaiken tarkastamista uudelleen ja uudelleen, että hommat toimii niin kuin kuuluukin.


Ensimmäisen normaaliin kaksi päiväisen viikonlopun sain itse viime viikonloppuna. Mutta en valita! Tämä on unelmaa ja vielä parempaa kuin osasin haaveilla. Merkityksellisen työn tekeminen, näissä olosuhteissa ja tällä tiimillä on aivan huippua.

Kun pysäyttämätön juna on liikkeellä, niin pikkuhiljaa hommat alkavat mennä kylmällä rutiinilla. Työviikot menevät seuraavasti:

 
  • Joka toinen viikko kaikki 9 järveä läpi (yht. 53 mittauspistettä)
  • Joka toinen viikko kaikki mittauspurot läpi (yht. 42 mittauspistettä)
  • Kerran kuusa 24 tunnin mittauskampanja järvi-purokombinaatio setillä


Järvillä operoidaan Lydian (kumivene), Sabrinan ja Esmeraldan (kanootit) voimin sekä Pallasjärvellä nimettömällä soutuveneellä. Järville suunnistetaan pareittain, jossa perille päästyä pumpataan Lydia tulivalmiuteen ja isketään kamat kyytiin. Lydian ahtaissa tiloissa keulamies hoitaa kasvihuonekaasumittaukset kammiolla ja CTD-mittauksen ja perämies suunnistaa GPS:n avulla, ottaa isotooppinäytteet sekä kirjaa mittaukset ylös. Sabrina ja Esmeralda tarjoavat hieman paremmat matkustusolosuhteet verrattuna Lydiaan.Puroviikoilla operoidaan myös pareittain tai välillä minä yksin. Purot kierretään jalkapatikalla analysaattorit selässä ja muut mittausinstrumentit rinkassa. Mittauspisteillä suoritetaan kammiomittaukset sekä otetaan muut oheismittaukset toisen kirjatessa tuloksia ylös. Puroviikot ovat fyysisesti hieman kevyempiä, kun rakas Lydia ei ole mukana, mutta toisaalta puronvarsilla räkkä on pahemmin riesana.


Kerran kuussa suoritetaan syrjäisellä pienoisvaluma-alueella 24 tunnin mittauskampanja. Tämä kokonaisuus käsittää järven, puron ja lammen, joissa operoidaan Lydialla ja yhdellä kanootilla sekä rinkkaa kanniskellen. Tällä mittauskampanjalla on tarkoitus selvittää metaanivuon vuorokausivaihtelua sekä siihen vaikuttavia tekijöitä. Kampanja suoritetaan koko tiimin voimin 8 tunnin työvuoroissa ja 4 tunnin tauoissa, jossa kaksi tekee ja yksi huilaa sekä huoltaa kalustoa ja itseään. Tästä seikkailusta enemmän seuraavassa postauksessa.