24h mittauskampanja
Home » Hullu homma  »  24h mittauskampanja
24h mittauskampanja

Mikä?

24h mittauskampanja, jossa mitataan järven, puron ja pienen lammen muodostaman pienvaluma-alue järjestelmän vesistä vapautuvia kasvihuonekaasuja vuorokauden ympäri. Tavoitteena on selvittää metaanivuon vuorokausivaihtelu ja siihen vaikuttavat tekijät. KHK-mittaukset suoritetaan kammiomenetelmällä, joiden lisäksi järvestä ja lammesta otetaan CTD-mittaus, isotooppinäyte kaikista mittauspisteistä ja purosta virtausnopeus sekä lämpötila.


Kampanja toteutetaan kerran kuussa kesäkuusta syyskuuhun koko tiimin voimin. Yksi kierros järvi (5 pistettä), puro (4 pistettä) ja lampi (1 piste) kestää noin 4 tuntia, joten mittauskierroksia ehditään tehdä kuusi kappaletta kampanjan aikana. Operointiin järvellä käytetään Esmeraldaa (kanootti) ja lammella Lydiaa (kumivene). Puronvarret taitetaan jalkaisin.


Kalustoa

Retkikunnan kalustoa.


Kampanja alkaa!

Syrjäisen metsäjärven super hevi ja intensiivinen järvi-purokombinaation kattava 24h mittaussessio käynnistyi kohtalon sunnuntaina 19.6.2022. Transformers leffan tunnari “Arrival to the Earth” jyrisi party boxissa, kun retkikunta pakkaili kamat kasaan ja iski erämaata kohti suuren innon saattelemana. 


Iltapäivä oli venynyt jo melko pitkälle kun karavaani saavutti mittausjärven rannat. Nopean käskynjaon jälkeen Hanna lähtee viemään Lydian asemiin lammen rantaan sekä tekemään suotyyppi määrityksen järven ja lammen väliselle suoalueelle. Minä ja Lauha iskemme uljaan Esmeraldan vesille ja ensimmäinen kammion sulkeuma tapahtuu heti iltakuuden jälkeen. Nyt junaa ei voisi enää pysäyttää!


Järven ja puron mittaukset menevät rutiinilla. Ensimmäisen kierroksen lopuksi Lydia vie meidät pikku lammen tummille ja hetteisille vesille. Mietin, että tuonne en haluaisi kuolla! ..kun kuoleman miettiminen on ohi määritämme mittauspisteen ja hoidamme mittauksen alta pois. Kierroksen jälkeen Lauha pääsee huoltamaan itseään ja lepäämään, kun iskemme Hannan kanssa uudelle kierrokselle vahvan kahvipaukun saattelemana. Yö laskeutuu järven ylle ja keskiyön aurinko painuu hieman vaarojen taakse.


Kammiomittaus

Kammiomittaus kesäyössä.


Yöllä alkaa tapahtumaan. Pitoisuus kammion sisällä muuttuu ja lähtöpitoisuus muuttuu sekä järvellä, että purolla. Etenkin purolla on haastavaa saada aloituspitoisuutta “tasoittumaan” ennen kammion sulkeumaa. Tämä antaa kuitenkin uutta virtaa joukkueellemme. Näillä mittauksilla on arvokasta annettavaa ja vuot yön/päivän välillä vaihtelevat todennäköisesti.

Pääsen itse ensimmäiselle tauolle kahden maissa yöllä. Potkaisen nuotion tulille ja katselen kun Esmeralda lipuu peilityynen järven pinnalla pois Lauhan ja Hannan ohjastamana. Tauko menee meditoituessa, jota ovat buustaamassa kuumakahvi ja Sibbe. Tyyni järvi ja Lapin yö ainutlaatuisten mittausten parissa unelmatiimin kanssa. Olen onnellinen.


Lapin yö


Tauko katoaa yllättävän nopeasti, kun hukutan tuntini tulen tuijotteluun. Hanna pääsee nyt arvokkaalle lepotauolleen, kun hyppään Lauhan völjyyn mittaamaan. Väsy alkaa jo hieman painamaan, kun uuden päivän aamu alkaa sarastaa. 


Seuraava päivä menee hieman lämpimässä säässä ja retkikunnassa on havaittavissa selvää väsymystä. Huumori kuitenkin lentää ja yhteishengen voimin rutistamme viimeisetkin mittaukset purkkiin. Juhlallinen tunne koittaa illalla, kun pojut (licorit) saadaan vihdoin nukkumaan. Päätämme levätä ja nauttia vielä tulilla pari tuntia ennen kuin lähdemme lompsimaan tielle.


Kun saavutamme polun tulee hieman epäsovelias idea musiikin kuuntelusta erämaassa. Päätämme kuitenkin tehdä niin, koska mitkään koodistot eivät sido tämän metsäjärven kulkijoita. Kun Iron Maidenin “The Trooper” kajahtaa pitkin saloa alkaa jalka tuntua kevyeltä. Hanna saa peevelisti virtaa ja itse tunnen jonkun alkukantaisen elukan heräävän sisälläni. Lauhakin piristyy huomattavasti ja saavutamme auton ilman suurempia ongelmia.


Kun painan vihdoin pään tyynyyn, tajuan että olemme vetäneet samoilla silmillä jo 40 tuntia…

Olen niin ylpeä meidän tiimistä ja siitä mihin kaikkeen tämä joukkue kykenee!