LIMNOS kampanja
Home » Hullu homma  »  LIMNOS kampanja
LIMNOS kampanja

Mikä?

Intensiivi vesinäytteiden otto kahdeksasta tutkimusjärvestä ja yhdestä lammesta tiukassa aikaikkunassa. Tavoitteena selvittää järvien kemiallinen koostumus, sillä kaikki järvet lukuun ottamatta Pallasjärveä ovat olleet tähän kesään asti täysin tieteen tavoittamattomissa. Tuloksien avulla saadaan tärkeää tietoa muun muassa järvien ravinteikkuuden eroista, joka auttaa ymmärtämään järvien khk-voiden eroja.

 

Toteutus

Näytteidenotto limnoksella yhteensä yhdeksästä kohteesta ja näytteiden toimitus Rovaniemelle laboratorioon analyysiin 24 tunnin sisällä. Operointi järvillä tapahtuu totutusti Lydialla (kumivene) ja kanooteilla. Näytteet otetaan limnoksella kustakin järvestä metrin syvyydestä litran ja 0,3l näytepulloihin.


Kokonaisaika maastossa 16 tuntia ja yli 20 kilometriä jalan


Autossa 2.5 tuntia


Kampanja

Syksyn viileät tuulet puhaltavat Pallaksella ja luonto alkaa valmistautua tulevaa talvea varten. Tunturit ovat jo väreissään ja metsässä mustikka on ottanut hieman punaista pintaan. Jännittynyt tunnelma on käsinkosketeltava aamukahvia juodessa, kun jälleen uusi kampanja on alkamassa Pallaksen huippututkimusasemalla. Suuntaamme ensin valuma-alueen pohjoisosan järville, jossa ensimmäiset näytteet saadaan kymmenen jälkeen. Nyt kello siis lähtee tikittämään ja teemme töitä aikaa vastaan, koska näytteiden pitää olla 24 tunnin sisällä labrassa analyysissä laadun takaamiseksi.

 

Limnoksella näytteenotto on minulle uusi juttu ja olen aivan innoissani juoksemassa järveltä toiselle. Hoidan Lauhan kanssa kolme järveä pohjoisesta melko vauhdilla, jonka jälkeen iskemme asemalle nopealle lounastauolle. Nopean lounaan nautittuamme suuntaamme valuma-alueen länsiosaan, jossa meitä odottaa jälleen kolme järveä. Suoritamme näytteenoton ja operoinnin varmuudella, jonka jälkeen hoidamme vielä yhden järven ennen päivällistä. Juuri tällä järvellä näytteenottoa tehdessä minulta lipeää täysi näytepullo kädestä, mutta salaman nopeilla reflekseillä saan sen vielä pelastettua. Mielessäni valmistauduin jo hyppäämään Lydian laidan yli pullon perään, mutta onneksi ei tarvinnut kokonaan kastella itseään.

 

7/9 näytettä otettu ja syömään. Hyvä ruoka nostattaa tunnelmaa entisestään, jonka voimin on kiva lähteä lompsimaan syrjäisimmille kohteille yötä vasten. Lähdemme klo 21 liikkeelle ja saavutamme syrjäisen metsäjärven rannat puoli yhdentoista aikaan illalla. Lämpömittari näyttää 3 astetta ja viileä syysviimaa puhaltaa, kun iskemme kanootin sysipimeälle järvelle otsalampun valossa. Näpit kohmettuvat hiukan, mutta näyte saadaan talteen! Vielä pieni kävely metsälammelle, Lydian viimeinen pumppaus ja vika näyte. 9/9 näytettä onnistuneesti.


Öinen metsäjärvi

 

Lähdemme tyytyväisinä lompsimaan asemaa kohti. Otsalampun valossa taivaltaessa tuttu metsä näyttää ihan erilaiselta ja suunnan seuraamiseen pitää kiinnittää enemmän huomiota. Jalka on kuitenkin kevyen tuntuinen ja revontulet leiskahtelevat taivaalla hetkittäin taivalta taittaessa. Ka mikäpä hänessä siis! Saavutamme aseman klo 02, jonka jälkeen nopea suihku, iltapala ja reilu 2 tuntia unta ja Volvon rattiin kohti Rovaniemeä. Puoli yhdeksän maissa näytteet saavuttavat labran ja voin viimein huokaista helpotuksesta.


Limnos kampanja ohi!