Kaikukampanja
Home » Hullu homma  »  Kaikukampanja
Kaikukampanja

Mikä?

Valuma-alueen ennen tutkimattomien järvien syvyyksien selvittäminen. Pallasjärveä lukuun ottamatta valuma-alueen järvistä ei ole saatavilla minkäänlaisia syvyyskarttoja. Tavoitteena on kaikuluotaimella luodata läpi kaikki järvet syvyysvaihtelujen ja pohjan muotojen selvittämiseksi. Saatuja syvyyskarttoja voidaan hyödyntää muun muassa järvien khk-päästöjen arviointiin sekä ensi maastokauden mittauksien entistä parempaan suunnitteluun.


Toteutus

Operointi järvillä tapahtuu Lydialla ja kanooteilla. Luotain on kiinnitetty patentoidulla viritelmällä kumiveneeseen ja kanoottiin.


Kampanja

Hyinen lokakuinen järven pinta rikkoutuu kanootin lipuessa eteenpäin syrjäisellä metsäjärvellä otsalampun valossa. Kaikukampanja on alkanut! Seuraan silmä kovana näyttöruutua ja innolla katson, kun luotain paljastaa metri metriltä syvyyksien muotoja. Hanna antaa suuntaohjeita kanootin keulasta käsin. Virkistävää meloskella hiljaisuudessa, kun analysaattorit eivät ole pitämässä ääntä. Vain metsän humina ja veden loiske meloskellessa. On peevelin jännää kaiuttaa järviä, koska ei tiedä mitä syvyyksistä löytyy. Minkälaisia painanteita, matalikoita ja mahdollisia syvänteitä tutkimusjärvistä löytyykään. Heti asemalle päästyäni isken datan koneelle ja plottaan luodun kartan ensimmäisestä kaiutuksesta. Huomaan, että tässä järvessä oli matalia alueita ja yksi syvä ”kraateri”, johon olin talvella iskenyt jollain ihme vaistolla termistoriketjun.


Pallas


Kampanjan toisena päivänä ilma viilenee entisestään ja aloitamme järvien priorisoinnin niiden jäätymisen pelossa. Onnistumme kaiuttamaan kaksi järveä onnistuneesti. Pyrimme saamaan 3D-kartan järvestä, mikä edellyttää todella tiheää kuviota ja haluttuja pisteitä tulee lähestyä eri kulmista, jotta tarkan kartan luominen onnistuu. 2D-kartan kaiuttaminen on nopeampaa.


Kaiuttamisen ohessa luemme järvien painelogerit, jotka ovat kesän alusta asti uskollisesti monitoroineet ilman- ja vedenpaineen vaihteluita. Paineen vaihteluista pystymme selvittämään järven vedenpinnan vaihtelun kauden mittaan. Kun olemme viimeistelemässä päivän viimeistä järveä, huomaamme kun se alkaa kääriä itseään jääpeitteeseen ihan silmissä. Peilityynellä ja kylmällä säällä voi pintaveden lämpötila laskea hyvinkin nopeasti tarpeeksi, jotta jäätyminen alkaa. Meille tulee kiire paineloggerin lukemisen kanssa, koska emme halua toimia jäänmurtajina. Onneksi saimme nämä vielä pakettiiin, sillä seuraavana aamuna jäät tulivat!


Paineloggerin lukua


Kampanjan kolmantena päivänä ilmat kylmenevät entisestään ja lisää tutkimusjärviä vetäisee jäät päälleen. Tämä on takaisku! Onneksi priorisoimme hyvin ja ehdimme kaiuttaa kaikki syvyysvaihteluiltaan merkittävimmät järvet, joten harmitus jää vähäiseksi. Saamme päivällä vielä yhden tärkeän järven kaiutettua ennen jääpeitteen tulemista kaikkiin järviin. Winter is coming!


Kampanjan saldo: 4/8 järveä